De traditionele open constructie

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt en doet zijn naam eer aan, want het woord zegt het al, open kap. Dit bestaat uit verticaal liggende sporen en daar worden de panlatten horizontaal op bevestigd. Op die panlatten wordt dan het riet bevestigd.

Dit riet wordt laag voor laag van onder af aan over elkaar op de panlatten gedekt met behulp van naald en goot of het wijnijzer wordt er een roestvast stalen binddraad om de panlat en de bovenliggende staaf gebonden! Daarna worden de uiteinden van de rietstengels gelijk geklopt, zodat er geen naden ontstaan. Daarna wordt het strak aan gehaald met behulp van een tang of zakkentrekker, zodat het riet goed vast zit.

Omdat je van binnenuit direct het rietendak kunt zien, bevestigen we eerst nog een aantal spreilagen op het dak, zodat het ook van binnenuit een mooi strak dak wordt.

De kap constructie moet net zoals een schroefdak wel boven een minimale hellingshoek van 30 graden blijven bij een lengte van circa 2,5 meter. Voorkeur gaat uit naar een hellingshoek van boven de 40 graden. Dit is dan ook van groot belang voor de levensduur van uw rietendak. Ons bedrijf werkt met een riet-dikte van c.a. 30 onderaan het dak en boven met een riet-dikte van c.a 23 cm, dit is tevens een levensduur bevorderende factor voor uw rieten dak.

Duidelijk zijn hier de gordingen, rietlatten, de sprei- en rietlaag te zien. Het "open" karakter van het rietendak is ook van de binnenkant waar te nemen. dit kan mooi afgewerkt worden, door platen tegen de sporen aan te timmeren of schroeven

Voordelen

* Zeer beproefde methode ( meer dan 6000 jaar ervaring)
* Optimale ventilatie zonder condensvorming.
* Riet is van binnenuit zichtbaar (sommige mensen vinden dit mooi)

Nadelen

* Vrijwel niet stof vrij te krijgen, brandgevaalijker dan een schoerfdak.
* Groter energie verlies dan een schroefdak

 

foto foto1 foto2 foto3

Rietdekkersbedrijf Kok: kwaliteit in vakmanschap

Rietdekkersbedrijf Kok - Dijkmansweg 5 - tel: 0573 401354 - 7245 VN Laren (gld) - mob: 06 54715470 - info@rietdekkersbedrijfkok.nl - fax: 0573 401186