Image description
Onderhoud
Het onderhoud van uw rieten dak

Onderhoud

50 jaar geleden werd bijna geen onderhoud gepleegd aan rieten daken op het gebied van algen- en mos bestrijding. Algen (en mos) op een rieten dak schenen geen nadelige effecten te veroorzaken met betrekking tot de levensduur van het dak. (tussen 25 en 50 jaar voor een normaal pand). Dit lijkt de laatste jaren te veranderen. Het lijkt nu zo te zijn dat met name algen- ontwikkeling wel een negatieve invloed op de levensduur van het dak heeft. Zeker wanneer algen een gesloten laag vormen. Een ook aan de buitenkant vervuild/dichtgeslibd dak kan niet meer ademen. Het vocht moet weg kunnen. Dat moet nu hoofdzakelijk via de bovenkant gebeuren en juist om die reden is het uitermate belangrijk dat die bovenzijde schoon gehouden wordt. Het dak moet kunnen blijven ademen. Een geringe investering in preventief onderhoud betaalt zich terug in de vorm van een relevante levensduurverlenging van het rieten dak.

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud is voor een rieten dak altijd een goed idee geweest. Dat wil zeggen, het dak bijhouden om te zorgen dat het echte onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Wanneer storm- of vogelschade optreedt zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt. Nog afgezien van eventuele vervolgschade.
De laatste jaren hoort bij het preventieve onderhoud ook de bestrijding van algen en in mindere mate mossen.

Algen

Algenvorming op daken is een natuurlijk verschijnsel, ongeacht of het nu gaat om een pannendak of een rieten dakbedekking. Vooral rieten daken die lange tijd of zelfs voortdurend nat blijven, zijn gevoelig voor de vorming van algen. De aanwezigheid van algen heeft een negatieve invloed op de levensduur van een rieten dak, met name als deze een aaneengesloten slijmachtige laag vormen. Deze laag zorgt ervoor dat het riet na regen of dauw langer nat blijft, waardoor het vatbaar wordt voor schimmels en rot. En het dak is nu zo diep nat dat het nu een extreem lange droogtijd heeft. Het dak gaat dan ook zeer snel achteruit. 1 jaar in deze staat en het riet op het dak kan wel tot 5/10 cm verspocht zijn.

Mos

Er zijn veel soorten mos. En wat het rieten dak betreft, is het ene mos het andere niet.
Mos is niet zo schadelijk als algen omdat mossen geen afsluitende laag vormen.
De invloed van mos op de droogtijd van het riet is daardoor minder dan de (negatieve) invloed van algen.
Moet een dak schoongemaakt worden, vrij van mos, kan dit niet door even snel chemisch te bestrijden, mos moet altijd handmatig verwijderd worden.

Schoonmaken

Is een dak al behoorlijk zwaar bealgd of moet het dak schoongemaakt worden. Ook bij een bemost dak kunt u het dak door ons laten schoonmaken.
Bij dit schoonmaken halen we een heel dun laagje van het dak af met een klopper/drijfbord, eventueel kan er ook een heggenschaar worden gebruikt. Waarna we met een drijfbord en een bezem het dak weer netjes glad maken, met als resultaat dat u een schoon en mooi rietendak zult zien. dit zal de levensduur van het rietendak aanzienlijk verlengen.
Ook maken we de nokvorsten schoon! Dit doen we met een staalborstel, met als resultaat dat het mos van de nokvorsten is verdwenen, dat de voegen van de nokvorsten weer mooi licht van kleur zijn en het mos van voegen verdwenen is.

 Behandelen van rietendaken

Om in de toekomst een bealgd dak te voorkomen, kunnen wij het dak voor u chemisch bestrijden.

Wij als rietdekker kunnen alles wat op dak zit er af halen, maar de alg/mos resten of aanslag dat nog tussen de rietstengels aanwezig is kunnen wij als rietdekker niet goed verwijderen. En juist die resten kunnen aanzienlijk snel weer voor nieuwe aangroei van mos/alg zorgen en zo uw rietendak weer aan een schoonmaak beurt toe is. Wanneer een dak gespoten wordt na een schoonmaakbeurt, wordt ook tussen de rietstengels het rietendak schoon, wat een veel mooier dak geeft en ds ook droger (langere levensduur).
Ook kan een dak preventief gespoten worden, maar de structuur moet dan wel open zijn, zodat er in principe tussen iedere rietstengel gespoten kan worden. Wanneer een dak regelmatig gespoten wordt blijkt het onderhouden duidelijk veel minder vaak nodig, waardoor er ook minder riet van het dak af wordt gehaald. Dit betekent een langere levensduur, een forse kosten besparing en een mooi uitstraling van uw pand door een schoon dak!

>
<